Wat doet een maatje?

Onze vrijwilligers noemen wij maatjes. Iedereen die hulp aan ons vraagt, krijgt een eigen maatje. Dit maatje kan je o.a. bijstaan in gesprekken met schuldeisers. Samen kijken jullie naar wat jouw inkomsten en vaste lasten zijn, en of er nog besparingstips voor jou zijn. Jij houdt zelf de regie in handen, maar het maatje staat jou bij met raad en daad. Net zo lang als nodig is!

Uitzending van 'Door de wereld' van de EO over het werk van SchuldHulpMaatje.

Werkwijze

Geld geven helpt niet als iemand schulden heeft, deskundige hulp werkt wel! Na het kennismakingsgesprek met de coördinator en het maatje start de begeleiding. Samen met het maatje wordt gekeken wat het eerst moet gebeuren. Is er sprake van dreigende huisuitzetting of afsluiting van gas, water of energie, dan wordt als eerste contact opgenomen met de schuldeiser(s). Samen proberen jullie een oplossing te vinden voor het ontstane probleem.

Samen met het maatje wordt de administratie op orde gebracht. Er komt weer overzicht in de inkomsten en lasten. Het maatje geeft uitleg over het bijhouden van een kasboek en budgetteren. Waar nodig worden tips geven voor besparingen en worden toeslagen aangevraagd (bijvoorbeeld zorg- en huurtoeslag). Indien er sprake is van een hoge schuld, die niet zelfstandig kan worden afgelost, dan wordt contact gelegd met de afdeling schuldhulpverlening van de gemeente Lansingerland. Het maatje zal dan samen met de hulpvrager het gesprek voorbereiden en staat gedurende het traject van schuldsanering, naast de hulpvrager om steun en support te geven. Net zo lang als nodig is!