Ervaringen

Hulpvragers en maatjes aan het woord

Bij onze eerste afspraak blijkt dat er schulden zijn en tijdelijk geen inkomen. Een groot deel van de post is al ruim een jaar niet opengemaakt. Er zijn vele betalingsherinneringen en brieven van deurwaarders. De bijstandsuitkering is stopgezet en moet opnieuw worden aangevraagd.

 

Lees het hele verhaal

Tijdelijk geen inkomen

In het begin spreken we wekelijks af en gaan we bij iedere afspraak aan de slag met de stapel post om uiteindelijk alles te openen en te ordenen. Alle brieven gaan in een ordner. Er wordt gebeld met schuldeisers om te controleren welke bedragen exact openstaan. Uiteindelijk wordt duidelijk waar de schuld uit bestaat. Omdat de schuld te groot is om binnen drie jaar zelfstandig af te lossen, wordt er een aanvraag tot schuldhulpverlening gedaan bij de gemeente.

Daarnaast zijn ook tips voor het dagelijkse leven belangrijk. Zoals boodschappen doen met contant geld, zodat je precies weet hoeveel je uitgeeft en nog kunt besteden. Het aanvragen van de Rotterdampas, deze geeft mensen met een minimum inkomen reductie op allerlei uitjes. Voor nieuwe meubeltjes zijn we bij de kringloopwinkel gaan shoppen.

Uiteindelijk is door deze hulpvrager beschermingsbewind aangevraagd en zal de hulpvrager verder worden begeleid door de bewindvoerder.

In november 2016 ben ik begonnen als maatje en kreeg ik als hulpvrager een jongere van 20 jaar onder mijn hoede. Deze jongere had van thuis weinig of geen financiële 'opvoeding' gehad en ik heb deze jongere o.a. wegwijs gemaakt in de vele regelingen die Nederland heeft.

 

 

Lees het hele verhaal

Financiƫle opvoeding

Door samen een overzicht te maken van de inkomsten en uitgaven, maakten we het overzichtelijk. Zo werd ook duidelijk wat de schulden waren. Door kleine stappen te nemen, probeerden we een manier te vinden om de schulden op te lossen. 

Door samen naar de financiën te kijken en er mee bezig te zijn, kon ik handvatten meegeven hoe met geld om te gaan. Juist omdat de hulpvrager nog jong was, was dit belangrijk. Dankzij de uitleg en tips heeft de jongere ook voor de toekomst geleerd hoe met geld om te gaan. Hierdoor kunnen mogelijke schulden in de toekomst worden voorkomen.

Omdat je regelmatig contact hebt met de jongere, ben je een echte houvast voor ze. Dat maakt het ook leuk om maatje te zijn. De hulpvrager is blij als je komt en dat is voor jou als maatje ook positief.

 

 

Hij heeft alles uitgezocht, geordend en geholpen bij het treffen van regelingen. Martin doet erg zijn best en is heel behulpzaam. Daarover vertellen we ook gewoon aan anderen, daar schamen we ons niet voor. We vertellen wat een Maatje voor je kan betekenen als je in de shit zit.

Lees het hele verhaal

Forse naheffing belastingdienst

We zitten thuis bij een echtpaar, hulpvragers van Martin. Hij komt daar nu elke week zo’n anderhalf uur. Het financiële probleem is ontstaan door een forse naheffing van de Belastingdienst, omdat er in voorgaande jaren meer inkomsten aan pensioenen en een uitkering was dan opgegeven was.

De fiscus wilde snel geld zien, kortte op de toeslagen en dan gaat het ook helemaal mis met betalingen aan andere instellingen. Er wordt voortdurend geschipperd met rekeningen voor huur, gas en stroom en de ziektekostenverzekering. Acceptgiro’s die elke maand weer op de mat vallen, blijven liggen. Door een folder van SchuldHulpMaatje, kwamen ze in contact met Martin.

En vervolgens laten ze met trots een betalingsregeling van Zilveren Kruis zien en de mappen met alle belangrijke correspondentie. 

We hadden deze hulp vijftien jaar eerder moeten krijgen, dan was het misschien allemaal anders gelopen. SchuldHulpMaatjes, fijn dat jullie er zijn voor een ander!

Lees het hele verhaal

Bijna onder de brug wonen

We brengen een bezoek aan een echtpaar dat Jeanette begeleidt. Toen de man naar een goed betaalde baan in de bouw overstapte, kwamen er door het zware werk nek- en rugklachten. Hij werd afgekeurd, maar kon na een tijdje weer aan het werk, alleen wel part-time, zonder aanvullende uitkering.

Mevrouw werkt ook part time; samen hebben ze een inkomen rond bijstandsniveau. Er waren doorlopend problemen met geld: het ene na het andere gat werd opgevuld, maar de schulden liepen uiteindelijk zo hoog op dat ze zelfs niet meer in aanmerking kwamen voor schuldsanering via de gemeente.

De rechter plaatste het echtpaar onder bewindvoering en nu krijgen ze elke week leefgeld. “We hebben van onze ouders niet geleerd hoe we met geld moeten omgaan”, zegt hij. Dat leren ze nu van Jeanette, die eerst alle stapels met post doorgenomen heeft en toen de belangrijke papieren in verschillende ordners heeft gedaan.

“We waren bijna uit elkaar gegaan of hadden nu onder een brug gewoond”, zegt hij, “Maar nu zetten we onze schouders er samen onder. We hadden deze hulp vijftien jaar eerder moeten krijgen, dan was het misschien allemaal anders gelopen.” Met stralende ogen vertellen ze dat ze het weer helemaal zien zitten. “Maar, dan moet Jeannette ons nog wel een tijdje blijven helpen! Ze is altijd vrolijk, maar wel streng.”